Python Öğreniyorum - Ders 6.1 - Koşula Bağlı Olaylar - if Komutu
Arkadaşlar Merhabalar,
Bu dersimizde if komutu nu öğreneceğiz.
Bu dersimizde diğer derslerimizden farklı olara, etkileşimli kabuğumuzdan çıkıp proje oluşturacağız ve örneklerimizi proje üzerinde yapacağız.
Yeni bir proje oluşturmak için etkileşimli kabukta bulunan File > New File ' ı açmamız yeterli. Yeni projemizi açtıktan sonra etkileşimli kabuğumuzu kapatabiliriz.
Gördüğünüz gibi boşbir pencere bizim kod yazmamızı bekliyor. O boş pencereye kodlaraımızı yazacağız
Şimdi if komutundan bahsedelim. "if" komutu İngilizce'dende bileceğiniz üzere "eğer" anlamına gelmektedir.
if ( eğer )
Ve şu şekilde yazılır;
if koşul:
oluşacak olaylar print "a 5'den büyüktür"
gibi.
Bunu bir örnekle açıklayalım;
a = 5
b = 5
if a == b:
print "A ve B eşittir."
Çıktısı : ( Çıktı almak için Run > Run Module )(eğer projeniz kayıtlı değilse kaydedin)
"A ve B eşittir."
Neden iki tane (==) eşittir kullandık derseniz. Normalde değişkemleri işlerken a'nın değerini belirtmek için tek eşittir kullanıp değişkene bir değer vermişdik. Fakat burada amacımız değişkene bir değer atamak değil. Biz burada a'ya bir değer atamıyoruz. Biz burada a ile b'yi karşılaştırıyoruz. O yüzden de burada çift eşittir kullanıyoruz.
Dikkat edeceğimiz noktalardan biride. if den sonra koşulumuzu oluştırduk (a==b). Bu oluşturduğumuz koşulun sonuna ":" koymayı unutmuyoruz. ":" koyduktan sonra enter a basığımızda bir alt satıra geçip, bir miktar boşluk bırakarak devam eder python. Bunun sebebi ise girintileme sistemidir. Python'da girintileme çok önemlidir. Diğer yazılım dillerinde girintileme o kadar önemli değildir.Girintileme işlemini manuel olarak yapmak istersek, 4 kere boşluk ya da bir kere tab tuşuna basmamız yeterli olur.
Girintileme işlemi dikkat etmek gerekir. Yukarıdaki örnekte eğer a ve b biribine eşitse ekrana "A ve B eşittir" yazacaktır. Girintileme işlemiyle "A ve B eşittir" yazısının "if a==b" koşuluna bağlı olduğu anlamına gelmektedir.
Burada önemli olan bir başka noktada a nın ve b nin eşit olduğu değerler integer değerler normalde. Biz burada " b="5" " gibi bir şey yazıp b'yi string yapsaydık. Python'dan bir sonuç alamazdık. Bunun nedenide birinin integer birinin string eğeri olmasındandır. Python birini sayı olarak algılarken diğerini yazı olarak algılar ve eşitliği sağlamaz. Yine aynı şekilde a = "elma" ve b = "Elma" yazarsak çıktı olarak yğine bir sonuç elde edemeyiz. Çünkü a'nın baş harfi küçük b'nin baş harfi küçük ve eşitlik olmadığından dolayıda if koşulu sağlanmaz ve ekrandan bir çıktı alamayız.
Bir örnek daha verelim if komutu ile ilgili;
a = raw_input("Lütfen parolanızı giriniz : ")
if a == "python":
print " Hoşgeldiniz "
Burada raw_input la kullanıcdan bir parola istedik. ve eğer parola python ise ekrana "Hoşgeldiniz" yazdırdık.
Dersleri Youtube'dan Erdem Kalyoncu'nun kanalından
https://www.youtube.com/channel/UC7-vb1QhYrs4pnBQPAFKdXA
adresinden görsel ve sesli olarak da takip edebilirsiniz.
Kaydol:
Kayıt Yorumları
(
Atom
)
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder